Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Σκαλτσούνια με λουκούμι


Υπέροχη συνταγή για Σκαλτσούνια που θα λατρέψετε αυτή την περίοδο της Σαρακοστής. Δοκιμάστε τα!

Υλικά
- 500γρ. φαρίνα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 νεροπότηρο λάδι
- 1/2 νεροπότηρο κρασί λευκό ή ρετσίνα
- 50 λουκούμια μπουκίτσες
- ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους (καρύδια, αμύγδαλα ή ότι θέλω)
- ροδόνερο για ράντισμα
- άχνη για το τύλιγμα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το κρασί και προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια λιπαρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και τη χωρίζουμε σε 25 κομματάκια.
Με τα χέρια μας ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε πιτάκι όπου μέσα τοποθετούμε από δύο λουκούμια μπουκίτσες (αφού τα πλάσουμε λίγο με το χέρι μας) και μερικά κομματάκια ξηρών καρπών της αρεσκείας μας, και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο κλείνοντας τις άκρες με ένα πηρούνι.
Αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα όχι πολύ κοντά μεταξύ τους.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήνουμε να κρυώσουν, τα ραντίζουμε με ροδόνερο και τα τυλίγουμε σε ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!