Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

Τρουφάκια της "ανακύκλωσης"


Τι κάνουμε όταν οι μέρες περνάνε και το κέικ που είχαμε φτιάξει αρχίζει να χάνει τη φρεσκάδα του, να ξεραίνεται και κοινώς να μπαγιατεύει? Το πετάμε?
Όχι βέβαια! Το χρησιμοποιούμε σε άλλα γλυκίσματα όπως
καρυόκες, τρουφάκια κλπ...
Εχθές είχα ελάχιστα υλικά στο σπίτι οπότε αποφάσισα να φτιάξω τρουφάκια με ότι είχα.

Χρησιμοποίησα
- Κέικ μπαγιάτικο (ένα κομμάτι μαρμπρέ της πεθεράς μου και ένα κομμάτι σοκολάτας δικό μου)
- 3/4 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο (αυτό εξαρτάται από την ποσότητα του κέικ)
- 6 κερασάκια γλυκό του κουταλιού, στραγγισμένα από το σιρόπι τους, ψιλοκομμένα
- μισό φλιτζανάκι του καφέ καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρόφημα σοκολάτας
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
- τρούφα και κακάο για την επικάλυψη

Εκτέλεση
Τρίβουμε το κέικ σε μια λεκανίτσα να γίνει μικρά ψιχουλάκια.
Προσθέτουμε τα καρύδια, το κονιάκ, τα κερασάκια και την σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο - λίγο γάλα, ενώ ζυμώνουμε με τα χέρια το μείγμα μας, μέχρι να δούμε ότι πλάθεται.
Κάνουμε μικρές μπαλίτσες και τις τυλίγουμε σε τρούφα και κακάο ή μπορούμε επίσης να τα τυλίξουμε σε ινδοκάρυδο, λιωμένη σοκολάτα κλπ...
Βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσουν και είναι έτοιμα.
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009

Κέικ σοκολάτας



Σήμερα σας έχω συνταγή για εύκολο και νόστιμο κέικ σοκολάτας που ταιριάζει τέλεια με το καφεδάκι σας.
Πάμε να το φτιάξουμε...


Υλικά

3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
3/4 φλιτζάνι τσαγιού κακάο
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη
5 αυγά

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες.
Κοσκινίζουμε και το κακάο.
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη να ασπρίσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών έναν - έναν και το κακάο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ με το αλεύρι, ανακατεύοντας ελαφρά με ένα ξύλινο κουτάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου στον αέρα.
Καλή επιτυχία!