Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009

Μακαρόνια με σάλτσα τυριών

Για σήμερα έχουμε ζυμαρικά με σάλτσα τυριών και θα προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε όσο πιο ελαφριά μπορούμε.

Υλικά

½ κιλό μακαρόνια Νο6
1 κύβο ζωμό λαχανικών ή βοδινού
1 κουτί γάλα εβαπορέ light
150 γρ. γκούντα με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
150 γρ. ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
150 γρ. έμενταλ με χαμηλά λιπαρά, τριμμένο
μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κύβο λαχανικών ή βοδινού.
Σε άλλη κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα εβαπορέ αδιάλυτο και το αφήνουμε να πάρει 1 – 2 βράσεις. Τότε προσθέτουμε στο γάλα τα τριμμένα τυριά και λίγο μοσχοκάρυδο κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Για να τα σερβίρουμε μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα και περιχύνουμε με σάλτσα ή ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα σουρωμένα μακαρόνια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Τρώγονται ζεστά.
Καλή επιτυχία!

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

Μελιτζανοσαλάτα

Μια μελιτζανοσαλάτα διαφορετική από τις άλλες. Δροσερή και πεντανόστιμη ό,τι πρέπει για να συνοδέψει το φαγητό ή το ουζάκι σας.

Υλικά
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 ½ φέτα μπαγιάτικο ψωμί
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
125ml. λάδι

Εκτέλεση
Ψήνουμε την μελιτζάνα στα κάρβουνα ή σε λαδωμένο ταψάκι στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, την ξεφλουδίζουμε και την λιώνουμε με ένα πιρούνι όσο είναι ακόμα ζεστή.
Βάζουμε στο μούλτι το ψωμί μουσκεμένο και καλά στυμμένο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το γιαούρτι, το ξίδι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε την μελιτζάνα και λίγο – λίγο το λάδι ανακατεύοντας να ενωθούν τα υλικά.
Βάζουμε την μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο και την αφήνουμε εκεί αρκετές ώρες πριν τη σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Ζαμπονοτυρόπιτα με φύλλο κουρού

Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη ζαμπονοτυρόπιτα με φύλλο κουρού που θα σας ξετρελάνει.

Υλικά
Για τη ζύμη κουρού
1 αυγό
1 γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
1 βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ελάχιστη ζάχαρη
Για τη γέμιση
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
300 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (ένα ή και περισσότερα είδη τυριών)
300 γρ. φέτα τριμμένη
2 αυγά
λίγο λιγότερο από 1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ
αλάτι – πιπέρι
Επιπλέον
λάδι για το άλειμμα του ταψιού
αυγό για το άλειμμα της πίτας
προαιρετικά σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αυγό.
Σε λεκανίτσα ρίχνουμε λίγο παραπάνω από το μισό αλεύρι και το βιτάμ και το δουλεύουμε με το χέρι για λίγη ώρα. Προσθέτουμε το γιαούρτι με το αυγό, το αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο – λίγο μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη μαλακή που να πλάθεται εύκολα και να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι (αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του αυγού).
Σκεπάζουμε τη ζύμη με αλευρωμένη διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε δύο μέτρια σε πάχος φύλλα όχι πολύ λεπτά αλλά ούτε και υπερβολικά χοντρά, φροντίζοντας το ένα φύλλο (αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε στο κάτω μέρος της πίτας) να είναι λίγο πιο μεγάλο.
Για τη γέμιση
Χτυπάμε σε ομελέτα τα αυγά, το γάλα, λίγο αλατάκι (αν η φέτα είναι αρκετά αλμυρή το παραλείπουμε) και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το ψιλοκομμένο ζαμπόν και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά μας.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί η πυρέξ και στρώνουμε το μεγαλύτερο από τα δύο φύλλα. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο κουρού. Κόβουμε όσο εξέχει πάνω από το ταψί και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα προσπαθώντας να ενώσουμε τα δύο φύλλα.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσει.
Καλή επιτυχια!

Παρατηρήσεις:
- Αν δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε μόνοι μας το φύλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο κουρού από το σούπερ μάρκετ, γίνεται το ίδιο νόστιμη.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση μια πιπεριά και μια ντομάτα κομμένες σε ροδέλες.

Σάββατο, 16 Μαΐου 2009

Ρολό με ομελέτα

Σήμερα σας έχω άλλη μία ομελέτα σε ρολό αυτή τη φορά.
Την βρήκα σε ένα ξεχασμένο παλιό τετράδιο και δεν θυμάμαι καθόλου την προέλευση της.
Είναι νόστιμη και πολύ καλή για μπουφέ αφού είναι ιδιαίτερα εμφανίσιμη.

Τα υλικά μας
Για την ομελέτα
6 αυγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφρά χτυπημένη
αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση
70 γρ. ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά
70 γρ. ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
1 πράσινο φύλλο από φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
100 γρ. ανθότυρο
150 γρ. τυρί σε κρέμα
50 γρ. ψιλοκομμένο ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 οC.
Χτυπάμε τα αυγά με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
Αλείφουμε με λάδι μια λαμαρίνα , τη ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και ρίχνουμε το μείγμα προσέχοντας να έχει ομοιόμορφο πάχος.
Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 οC.
Αφού κρυώσει η ομελέτα τη βγάζουμε από το ταψί μαζί με το χαρτί.
Ανακατεύουμε την πράσινη και κόκκινη πιπεριά με το πράσινο φύλλο του κρεμμυδιού, τα τυριά, το ζαμπόν, αλάτι και πιπέρι.
Στρώνουμε το μείγμα πάνω στην ομελέτα και την κάνουμε ρολό με τη βοήθεια του χαρτιού, χωρίς όμως να τη σφίξουμε πολύ.
Τυλίγουμε το ρολό σε διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες περίπου.
Σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.
Καλή επιτυχία.

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο

Κοτόπουλο με ρύζι λοιπόν, όχι στην κατσαρόλα αλλά στο φούρνο. Έμαθα να το φτιάχνω από τη γιαγιά μου και ίσως σας φανεί λίγο παράξενος ο τρόπος μαγειρέματος αφού τσιγαρίζουμε τα πάντα στο ίδιο σκεύος, γίνεται όμως πεντανόστιμο.

Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού πελτές ντομάτας
Ρύζι τύπου Αμερικής (εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων για τα οποία θα μαγειρέψουμε, εγώ χρησιμοποιώ συνήθως το σακουλάκι του μισού κιλού)
Νερό (για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι υπολογίστε 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό)
Αλάτι – πιπέρι
Ελάχιστη ρίγανη

Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό. Το νεράκι στο οποίο έβρασε το κοτόπουλό δεν το πετάμε αλλά το στραγγίζουμε και το φυλάμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Τοποθετούμε το ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό μας πάνω στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νεράκι και φέρνουμε δύο τρεις βόλτες να ανακατευτεί με το κρεμμύδι.
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο ταψί και τα τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές. Κατά τη διάρκεια του τσιγαρίσματος αν δούμε πως ψήνεται αρκετά το κρεμμύδι το σπρώχνουμε προς τις άκρες του ταψιού που δεν ακουμπούν στο μάτι της κουζίνας.
Αφού τσιγαριστεί και το κοτόπουλο σειρά έχει το ρύζι. Βάζουμε το κοτόπουλο στην άκρη και ρίχνουμε το ρύζι το οποίο τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνει επίσης διάφανο.
Μόλις τσιγαριστεί κι αυτό απλώνουμε τα υλικά μας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και προσθέτουμε το στραγγισμένο νεράκι που κρατήσαμε από το βράσιμο του κοτόπουλου (Αν δεν φτάνει για την ποσότητα του ρυζιού συμπληρώνουμε με νερό από τη βρύση).
Αφήνουμε για ένα – δύο λεπτά πάνω στο μάτι, ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού μας πιπέρι και λίγη ρίγανη και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πιει το νεράκι.
Το φαγητό μας δεν πρέπει να είναι σπυρωτό και προσοχή να μην στεγνώσει η επιφάνεια του φαγητού.
Καλή επιτυχία!

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Κουλουράκια βανίλιας


Σήμερα σας έχω συνταγή για κουλουράκια βανίλιας.
Τη συνταγή μου έδωσε πριν αρκετά χρόνια μια συνάδελφος και σας την παραθέτω όπως ακριβώς την έγραψα τότε, μετρημένη σε φλιτζάνια και γραμμάρια ταυτόχρονα.
Να προσθέσω εδώ πως ενώ στη μαγειρική οι μετρήσεις στα υλικά που βάζουμε στο φαγητό μας δεν είναι απόλυτες, στην ζαχαροπλαστική είναι σημαντικό να τηρούμε πιστά μια συνταγή έτσι ώστε να έχουμε σίγουρο αποτέλεσμα σ'αυτό που φτιάχνουμε.

Πάμε να τα φτιάξουμε...

Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι

2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ (10 γρμ.)
2 αυγά
2 βανίλιες
1 1/4 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη (150 γρμ.)
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος (150 γρμ.)

1/4 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα χλιαρό (50 γρμ.)

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Σε άλλη λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο.

Όταν ασπρίσει το βούτυρο προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, το χλιαρό γάλα και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή.
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια σε διάφορα σχήματα και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα.
Αλείφουμε τα κουλουράκια μας με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά περίπου.

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Ομελέτα στο φούρνο

Υπάρχουν κάποιες μέρες που είμαστε κουρασμένοι ή βαριόμαστε τόσο να μαγειρέψουμε που το μόνο που έχουμε κουράγιο να κάνουμε είναι να πιάσουμε το τηλέφωνο και να παραγγείλουμε κάτι από το delivery της γειτονιάς μας.
Γι' αυτές τις μέρες εμείς θα φτιάξουμε μια "τεμπέλικη ομελέτα". Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από το να τοποθετήσουμε τα υλικά στο ταψάκι ή πυρεξάκι μας και να το βάλουμε στο φούρνο... Ναι, στο φούρνο! :)
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε ομελέτα στο φούρνο ευκαιρία να το κάνετε τώρα. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει πολύ και σίγουρα θα την ξαναφτιάξετε. Γίνεται νόστιμη και μοιάζει με πίτσα.

Υλικά
- 6 αυγά
- μία μικρή κονσέρβα μανιτάρια
- μία πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- μία κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη (δεν χάθηκε κι ο κόσμος αν δεν έχουμε, μπορούμε να βάλουμε άλλη μια πράσινη)
- μία ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 5 φέτες κίτρινο τυρί, κομμένο σε καρεδάκια
- 5 φέτες αλλαντικά της αρεσκείας μας, επίσης κομμένα σε καρεδάκια (εγώ πολλές φορές βάζω λουκάνικο Φρανκφούρτης που έχω βράσει προηγουμένως για λίγα λεπτά)
- θυμάστε τις τηγανητές πατάτες που περίσσεψαν εχθές και περιμένουν καρτερικά στο ψυγείο να καταναλωθούν κρύες (πράγμα σπάνιο) ή να καταλήξουν τελικά στο κάδο απορριμάτων μετά από 1-2 μέρες? Ευκαιρία να τις αξιοποιήσετε εδώ...
- 2/3 του κουτιού από το μικρό γαλατάκι εβαπορέ που βάζουμε στον καφέ μας (Η συνταγή που είχα δει πριν χρόνια έγραφε κρέμα γάλακτος αλλά αποφάσισα να την αντικαταστήσω με γάλα)
- αλάτι - πιπέρι
- ότι άλλο εσείς θέλετε

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε με Βιτάμ ένα πυρέξ ορθογώνιο και απλώνουμε τις πατάτες, τα αλλαντικά, το τυρί, την ντομάτα, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και ανακατεύουμε ελαφρά.
Χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο και το γάλα και τα ρίχνουμε πάνω από τα υλικά μας ανακινώντας το πυρέξ να πάει παντού το αυγό και να καλύψει τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η ομελέτα μας.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη.

Παρατηρήσεις
Στην ομελέτα μπορείτε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε ότι άλλο υλικό θέλετε.

Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

Γρανίτα φράουλα

Η πρώτη συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας είναι η γρανίτα φράουλα κι αυτό επειδή την έφτιαξα πριν λίγο και αυτή τη στιγμή παγώνει στην κατάψυξη.
Διαλέξτε θρεπτικές, ώριμες φραουλίτσες που υπάρχουν άφθονες αυτή την εποχή και πάμε να τη φτιάξουμε.

Υλικά:
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού κομμένες, ώριμες φράουλες
¾ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμός πορτοκάλι
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού χυμός λεμονιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Εκτέλεση
Πλένετε τις φράουλες μαζί με τα κοτσάνια σε άφθονο νερό που έχετε στίψει λίγο χυμό λεμονιού.
Τις κόβετε σε κομμάτια και τις βάζετε σε μπλέντερ (εγώ χρησιμοποιώ το γνωστό μπλεντεράκι μουλινέξ) μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε για 2-3 λεπτά.
Αν δεν έχετε μπλέντερ μην πτοείστε… μπορείτε να ρίξετε σε βαθύ μπολ τις φράουλες, να τις λιώσετε με το πιρούνι, να προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά και να ανακατέψετε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτούλικος πολτός.
Αυτό ήταν!
Μεταφέρετε τον πολτό σε άλλο δοχείο με καπάκι και βάλτε στην κατάψυξη για 2 –3 ώρες. Βγάλτε από την κατάψυξη, ανακατέψτε καλά με ένα πηρούνι και ξαναβάλτε στην κατάψυξη για 2 ωρίτσες.

Παρατηρήσεις
Σε περίπτωση που ο πολτός της φράουλας είναι πολύ πυκνός μπορεί να μην πήζει η γρανίτα μας. Τότε προσθέτετε μισό φλιτζάνι ή και λίγο περισσότερο νερό, ανακατέψτε καλά και ξαναβάλτε στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!

Άλλο ένα μπλοκ μαγειρικής

Να 'μαι κι εγώ εδώ για να προσθέσω άλλο ένα blog μαγειρικής στα χιλιάδες που υπάρχουν στο Internet!
Δεν είμαι επαγγελματίας μαγείρισσα κι ούτε θα το παίξω ειδική επί του θέματος. Μου αρέσει απλά να ασχολούμαι με την κουζίνα κι από πολύ μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να μπλέκεται στα πόδια της μαμάς όταν μαγείρευε, να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, να μαζεύει σελίδες με συνταγές από διάφορα περιοδικά, να ανταλλάσσει συνταγές με τις φίλες της μαμάς ή τις μαμάδες φίλων.
Ήρθε η ώρα να αποκτήσω κι εγώ το δικό μου "σπιτάκι" εδώ, όπου θα μπορώ να ποστάρω συμβουλές και συνταγές μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής που έχω δοκιμάσει, που έχουν δοκιμάσει άλλοι, που έχω δει στην τηλεόραση, στο Internet, σε κάποιο βιβλίο ή περιοδικό κλπ.
Καλώς ήρθατε στο "σπιτάκι" μου λοιπόν!
Τα λεμε στην πορεία "μαγειρεύοντας"...