Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Ζαμπονοτυρόπιτα με φύλλο κουρού

Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη ζαμπονοτυρόπιτα με φύλλο κουρού που θα σας ξετρελάνει.

Υλικά
Για τη ζύμη κουρού
1 αυγό
1 γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
1 βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ελάχιστη ζάχαρη
Για τη γέμιση
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
300 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (ένα ή και περισσότερα είδη τυριών)
300 γρ. φέτα τριμμένη
2 αυγά
λίγο λιγότερο από 1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ
αλάτι – πιπέρι
Επιπλέον
λάδι για το άλειμμα του ταψιού
αυγό για το άλειμμα της πίτας
προαιρετικά σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αυγό.
Σε λεκανίτσα ρίχνουμε λίγο παραπάνω από το μισό αλεύρι και το βιτάμ και το δουλεύουμε με το χέρι για λίγη ώρα. Προσθέτουμε το γιαούρτι με το αυγό, το αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο – λίγο μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη μαλακή που να πλάθεται εύκολα και να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι (αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του αυγού).
Σκεπάζουμε τη ζύμη με αλευρωμένη διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε δύο μέτρια σε πάχος φύλλα όχι πολύ λεπτά αλλά ούτε και υπερβολικά χοντρά, φροντίζοντας το ένα φύλλο (αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε στο κάτω μέρος της πίτας) να είναι λίγο πιο μεγάλο.
Για τη γέμιση
Χτυπάμε σε ομελέτα τα αυγά, το γάλα, λίγο αλατάκι (αν η φέτα είναι αρκετά αλμυρή το παραλείπουμε) και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το ψιλοκομμένο ζαμπόν και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά μας.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί η πυρέξ και στρώνουμε το μεγαλύτερο από τα δύο φύλλα. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο κουρού. Κόβουμε όσο εξέχει πάνω από το ταψί και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα προσπαθώντας να ενώσουμε τα δύο φύλλα.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσει.
Καλή επιτυχια!

Παρατηρήσεις:
- Αν δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε μόνοι μας το φύλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο κουρού από το σούπερ μάρκετ, γίνεται το ίδιο νόστιμη.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση μια πιπεριά και μια ντομάτα κομμένες σε ροδέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου