Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο

Κοτόπουλο με ρύζι λοιπόν, όχι στην κατσαρόλα αλλά στο φούρνο. Έμαθα να το φτιάχνω από τη γιαγιά μου και ίσως σας φανεί λίγο παράξενος ο τρόπος μαγειρέματος αφού τσιγαρίζουμε τα πάντα στο ίδιο σκεύος, γίνεται όμως πεντανόστιμο.

Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού πελτές ντομάτας
Ρύζι τύπου Αμερικής (εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων για τα οποία θα μαγειρέψουμε, εγώ χρησιμοποιώ συνήθως το σακουλάκι του μισού κιλού)
Νερό (για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι υπολογίστε 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό)
Αλάτι – πιπέρι
Ελάχιστη ρίγανη

Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό. Το νεράκι στο οποίο έβρασε το κοτόπουλό δεν το πετάμε αλλά το στραγγίζουμε και το φυλάμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Τοποθετούμε το ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό μας πάνω στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νεράκι και φέρνουμε δύο τρεις βόλτες να ανακατευτεί με το κρεμμύδι.
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο ταψί και τα τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές. Κατά τη διάρκεια του τσιγαρίσματος αν δούμε πως ψήνεται αρκετά το κρεμμύδι το σπρώχνουμε προς τις άκρες του ταψιού που δεν ακουμπούν στο μάτι της κουζίνας.
Αφού τσιγαριστεί και το κοτόπουλο σειρά έχει το ρύζι. Βάζουμε το κοτόπουλο στην άκρη και ρίχνουμε το ρύζι το οποίο τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνει επίσης διάφανο.
Μόλις τσιγαριστεί κι αυτό απλώνουμε τα υλικά μας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και προσθέτουμε το στραγγισμένο νεράκι που κρατήσαμε από το βράσιμο του κοτόπουλου (Αν δεν φτάνει για την ποσότητα του ρυζιού συμπληρώνουμε με νερό από τη βρύση).
Αφήνουμε για ένα – δύο λεπτά πάνω στο μάτι, ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού μας πιπέρι και λίγη ρίγανη και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πιει το νεράκι.
Το φαγητό μας δεν πρέπει να είναι σπυρωτό και προσοχή να μην στεγνώσει η επιφάνεια του φαγητού.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου